У Білорусі редакторці TUT.BY відмовили в клопотанні, її кримінальне переслідування продовжується
4 грудня 2018
4.12.2018

Раніше головна редакторка TUT.BY, якій загрожує до 5 років ув’язнення, подала клопотання про припинення кримінального переслідування відповідно до ст. 86 КК. Однак 30 листопада в цьому їй було відмовлено. Таке рішення їй озвучив керівник слідчої групи Олександр Семеник.

Марина Золотова залишається останньою обвинуваченою у «справі БЕЛТА», за нібито несанкціонований доступ до інформації державної інформаційної агенції БЕЛТА. Головреда TUT.BY звинувачують за ч. 2 ст. 425 Кримінального кодексу (Бездіяльність посадової особи), санкція статті – від штрафу й до 5 років позбавлення волі.

Як пише видання TUT.BY, слідчий Семеник також повідомив, що відповідний документ з відмовою був відправлений Золотовій поштою. Редакторці виділили місяць на ознайомлення з матеріалами справи. Потім вона зможе знову звернутися з клопотанням до прокуратури про припинення кримінального переслідування.

Всі інші 14 співробітників різних ЗМІ раніше були звільнені від кримінальної відповідальності з притягненням до адміністративної. Крім штрафів журналісти були зобов’язані відшкодувати пред’явлений збиток. Суми різні – від 3 до 17 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, 7 серпня в офісах компаній TUT.BY і БелаПАН пройшли обшуки і затримання. Були затримані головний редактор TUT.BY Марина Золотова, редактори порталу Анна Калтигіна, Галина Уласик і Анна Ермаченок, головний редактор БелаПАН Ірина Левшина і міжнародний оглядач інформагентства Тетяна Коровенкова, власкор «Німецькій хвилі» Павлюк Биковський і редактор інтернет-сайту газети «Білоруси і ринок» Олексій Жуков. Всі вони провели по кілька діб в ізоляторі тимчасового утримання на Окрестіна. 27 серпня більшості підозрюваних був заборонений виїзд з країни.

Українські медійні організації підтримали Марину Золотову та у зверненні закликали білоруську владу «відмовитися від практики тиску на білоруські ЗМІ та надати можливості вільного функціонування онлайн-видань». Підписантами виступили громадські організації “Інтерньюз-Україна”, “Детектор медіа”, “Інститут масової інформації” та “Інститут розвитку регіональної преси”.

У зверненні, зокрема, йдеться:

«На наше переконання, багаторічна робота порталу Tut.by є хорошим прикладом фахової журналістики в Білорусі й роботу редакції достойно оцінюють мільйони читачів в Білорусі та за її межами. Ми висловлюємо підтримку Марині Золотовій та солідарні з усіма білоруськими журналістами та організаціями, що підтримують редакцію Tut.by.

Ми закликаємо білоруську владу зняти обвинувачення з Марини Золотової та інших журналістів, адже переконані, що цей прецедент ставить під загрозу вільний розвиток журналістики в Білорусі.

Ми переконані, що Білорусь прагне стати повноцінною європейською країною, де повага до свободи слова є засадничою цінністю, а функціонування незалежних ЗМІ є запорукою демократичного розвитку країни».

Білоруських журналістів і редакції також підтримали Євросоюз, Рада Європи, США, а також міжнародні правозахисні організації.