Біль про права для штучного інтелекту повинен впорядкувати застосування AI
6 жовтня 2022
6.10.2022

Опублікований проект Біллю про права на штучний інтелект (AI Bill of Rights) містить п’ять принципів, які потрібно враховувати при створенні та використанні систем штучного інтелекту. Проте експерти сумніваються, що цей законопроект зможе істотно вплинути на приватні компанії, що використовують AI-рішення.

Про це повідомляє Wired.

Мета законопроекту – впорядкувати використання цієї технології, захиститись від її дискримінаційних проявів та відмовитися від автоматизованого прийняття рішень. Документ містить п’ять принципів, якими повинні будуть послуговуватися розробники систем на основі штучного інтелекту:

  • створювати безпечні та ефективні системи
  • захищати від дискримінації з боку алгоритмів та давати право відмовитись від автоматизованого прийняття рішень
  • забезпечувати конфіденційність та контроль доступу до власних даних
  • пояснювати користувачам роботу системи та сповіщати їх про значимі дії стосовно них з боку штучного інтелекту
  • надавати людям можливість вибирати людину в якості альтернативі алгоритмам та дозволяти людям бути вільними від неефективних та небезпечних алгоритмів.

Наразі ці правила є обов’язковими для державних AI-систем і є лише рекомендованими для приватних компаній.

Цей проект є своєрідним закликом Білого дому до дій для уряду США щодо захисту цифрових та цивільних прав у світі, що активно використовує штучний інтелект. Однак, на відміну від більш відомого Біллю про права США, який містить перші десять поправок до конституції, версія для штучного інтелекту не матиме сили закону — це документ, що не має обов’язкової сили.

Проект Білого дому про права штучного інтелекту, насамперед, спрямований на федеральний уряд. Він змінить спосіб використання алгоритмів, тобто він містить вимоги про те, як державні установи повинні використовувати технології штучного інтелекту. Так само він збільшує розуміння про AI-технології для пересічного користувача й допоможе батькам, працівникам, політикам або дизайнерам ставити складні запитання про системи штучного інтелекту.

Однак він не має влади над великими технологічними компаніями. Проте саме вони мають найбільшу владу щодо застосування машинного навчання та AI-технологій.

Алондра Нельсон, заступник директора з питань науки та суспільства в управлінні з науково-технічної політики Білого дому каже, що концепція біллю про права на штучний інтелект відрізняється від попередніх викладів принципів штучного інтелекту, оскільки він призначений для безпосереднього втілення на практиці. За словами Нельсон, цей документ – це лише початок.

Як повідомлялося раніше, у 2021 році в Україні затвердили план реалізації концепції розвитку штучного інтелекту.