Apple, Google, Microsoft та WhatsApp відмовилися надавати доступ до закритих чатів
31 травня 2019
31.05.2019

Коаліція з 47 компаній, серед яких Apple, Google, Microsoft та WhatsApp, написали відкритого листа Національному центру з кібербезпеки Великобританії з відмовою надавати доступ до закритих чатів британській спецслужбі та додавати у популярні месенджери можливість слідкувати за користувачами. Серед підписантів відкритого листа і Human Rights Watch.

Як повідомляє TechCrunch, пропозиція британської спецслужби на думку експертів та компаній, що увійшли до коаліції, підриватиме безпеку та довіру користувачів.

Так, минулого року британські спецслужби запропонували механізм фантомного протоколу, який дає можливість для правоохоронців потай від користувачів потрапляти у зашифровані чати.

Підписанти відкритого листа вважають, що пропозиція спецслужб несе загрози цифрової безпеки, оскільки підриває процес аутентифікації, який дозволяє користувачам розуміти з ким саме вони спілкуються. Компанії також висловили побоювання, що пропозиція Національного центру з кібербезпеки призведе до того, що механізмом стеження будуть зловживати. Оскільки зловмисники знайдуть спосіб спілкуватися без ризику викриття, натомість під загрозою опиняться звичайні користувачі.

Національний центр з кібербезпеки Великобританії відповів на лист коаліції, зазначивши що вітає обговорення виняткового доступу до даних та сподівається на продовження дискусії.

Нагадаємо, нещодавно міністр внутрішніх справ Німеччини Хорст Зеехофер виступив з пропозицією зобов’язати месенджери надавати правоохоронним органам доступ до інформації про листування та дзвінки користувачів. Сьогодні месенджери надають лише зашифровану інформацію та відмовляються її розшифровувати.