Акаунти представниці ZMINA атакували під час пресконференції щодо переслідувань білорусів в Україні
22 липня 2021
22.07.2021

Під час пресконференції «(Не)дружня країна: чи безпечна Україна для білорусів, які вимушені тікати від режиму?» невідомі атакували акаунти в месенджерах комунікаційної менеджерки Центру прав людини ZMINA Ірини Іванченко.

Про це повідомляє Zmina.

За її словами, атака почалася разом з початком медіазаходу.

«Протягом пів години мені настирливо телефонували з російських номерів, таких дзвінків я отримала з десяток. Також 12 разів надходили повідомлення від телеграму з кодом доступу до мого акаунту. І ще отримувала різні повідомлення з кодами реєстрації на різних сервісах на зразок ICQ та “Мультиплексу”», – розповідає Ірина Іванченко.

Експерт «Лабораторії цифрової безпеки» Антон Кушнір, аналізуючи інцидент, зазначив, що, найімовірніше, йдеться про так званий смс-бомбінг, для використання якого потрібно знати лише контактний номер людини.

«“Смс-бомбінг” саме праві для себе нещодавно відкрили. Він працює так: вводите номер телефону людини в певну форму, і їй починають просто сипатись смс для реєстрації будь-де – в месенджерах, таксі, сервісах для знайомств, піцерії тощо. І людині, відповідно, приходить безліч смс та повідомлень у месенджери», – пояснює експерт.

За словами Кушніра, у такий спосіб зазвичай намагаються відволікти людину і дезорієнтувати її. Ірина Іванченко припускає, що так невідомі намагалися зірвати пресконференцію.

Як повідомлялося раніше, журналістка, колишня співробітниця Радіо Свобода, яка працювала з матеріалами з Криму, Олена Дуб зазнала масової кібератаки від російських ботів.