2020 vs 2019: як змінилися пошукові запити українців у Google?
10 грудня 2020
10.12.2020

«Коронавірус…», «Google Classroom…», «Вибори в США…» і «Холостячка…» — у списку найпопулярніших запитів українців в Google цього року. Інтернет Свобода проаналізувала підсумкові рейтинги 2020 та 2019 років і порівняла, як за рік змінилися “теми, що болять”. Із цікавих висновків - українці досі переймаються особистостями російського шоу-бізу, шукають, де купити респіратор та iPhone 12. І вже другий рік поспіль мова запитів українських користувачів у Google переважно російська.

Найпопулярніші запити

Цьогоріч пандемія коронавірусу внесла свої корективи до пошукових запитів користувачів Google. Тож найпопулярнішим пошуковим запитом 2020 року став «коронавирус», порівняно з торішнім рейтингом, який очолив фінальний сезон серіалу «Гра престолів». Через дистанційне навчання, на яке були змушені перейти більшість навчальних закладів у зв’язку з карантином, цьогорічний рейтинг поповнився запитами про освітні платформи «Google Classroom», «На урок» та «Zoom». Серед тем, які також цікавили українців у 2020 році опинилися вибори в США, свята 2020 року та телевізійне шоу «Холостячка». Минулого ж року українці шукали інформацію про президентські вибори в Україні, новини про Анастасію Заворотнюк, серіал «Чорнобиль» та конкурс «Євробачення 2019».

Персони

Персоною 2020 року в пошукових запитах Google став Олексій Навальний, а у 2019 — рейтинг очолював Володимир Зеленський. Цьогорічні президентські вибори в США та Білорусі розмістили Джо Байдена та Олександра Лукашенка на другу та третю сходинку відповідно. Натомість у 2019 році до топ-10 входили ключові персони виборів президента України та скандалу на Євробаченні.

Втрати

Серед відомих людей, що покинули світ у 2020 році, найбільше запитів було про актора Бориса Клюєва, баскетболіста Кобі Брайанта і письменника-сатирика Михаїла Жванецького, у 2019 році — про російську співачку Юлію Началову, реп-виконавця Децл і фешн-директора московського ЦУМу Аллу Вербер.

Фільми

Рейтинг найпопулярніших фільмів у 2020 році очолила кінострічка 2011 року Стівена Содерберга «Зараза», минулого ж року перша сходинка дісталася психологічному трилеру «Джокер». Проте уже другий рік поспіль лише одна українська кінострічка потрапляє до топ-10: 2020 — це комедія «Скажене весілля 2», а у 2019 — екранізація історичної повісті Івана Франка «Захар Беркут». За даними рейтингів обох років, викликають найбільший інтерес в українців та потрапляють у першу десятку сиквели.

Серіали

До категорії найпопулярніших серіалів у 2019 році потрапило одразу дві стрічки українського виробництва — «Кріпосна» та «Школа. Випускний». Натомість у 2020 році відзначена лише одна — «Спіймати Кайдаша», однак за популярністю вона посідає другу сходинку. А ось у лідерах 2020 опинилася іспанська кримінальна драма «Паперовий будинок». У 2019 році найвищий інтерес в українців серед серіалів викликав фінальний сезон «Гри престолів».

ТВ-шоу

До категорії топ-10 найпопулярніших ТВ-шоу вже другий рік поспіль потрапляють вісім українського виробництва. Лідерами 2019 року були «Євробачення 2019», «Холостяк 2019» та «Оскар 2019», натомість цьогоріч усі перші три позиції зайняли українські реаліті-шоу: «Холостячка», «Холостяк 10» та «Танці з зірками».

Покупки

Відчутно пандемія коронавірусу та карантинні обмеження вплинули на товари, які українці купували онлайн. Покупкою цього року стали медичні маски. Крім того, українці цікавилися, де купити пульсоксиметр, респіратор і антисептик, а також iPhone 12 і картину за номерами. Натомість 2019 рік відзначився купівлею квитків МАУ та Укрзалізниці, а очолив рейтинг iPhone11.

Найпопулярніші питання

У 2020 році найчастіші запитання українців стосувалися коронавірусу та карантинних обмежень. Крім того, траплялися запити щодо значень слів молодіжного сленгу. А ще українці цікавилися, як видалити акаунт в Instagram, чому не працює TikTok і «вибиває» вайбер. Однак минулого року найбільше українців хвилювали питання політичного спрямування: що таке Томос, формула Штайнмаєра та як перевірити себе в списках виборців. А ще як і 2020 року, у 2019 українські користувачі цікавилися, як видалити акаунт в Instagram.

Питання «Що таке?»

Питання «Як?»

Питання «Чому?»

Книги

У категорії «Книги», яку до рейтингу додали цьогоріч, українці найбільше цікавилися романом ХІХ століття американської письменниці Луїзи Мей Олкотт «Маленькі жінки». До десятки найпопулярніших також потрапили роман «Гордість та упередження» Джейн Остін , «Воно» Стівена Кінга та антиутопія Джорджа Оруелла «1984».